فروش ویژه دستگاه و نرم‌افزار حضور و غیاب

صفر تا صد هوش تجاری

مدیریت ریسک چیست؟

همه پروژه ها در طول پروسه خود با فرصت ها و خطرات زیادی روبرو هستند. باید بدانید که ریسک ها عوامل خطری هستند که می توانند مانع از اجرای پروژه و در نهایت منجر به شکست آن شوند. برای جلوگیری از این خطرات احتمالی، مدیریت ریسک یک اقدام کاملا ضروری است. این مقاله را تا انتها بخوانید تا به شما بگوییم مدیریت ریسک چیست و چه کارهایی باید انجام شود.

 

مدیریت ریسک چیست؟

مدیریت ریسک عبارت است از شناسایی، ارزیابی و اولویت‌بندی ریسک‌های احتمالی و سپس استفاده هماهنگ و بهینه از منابع برای به حداقل رساندن احتمال تأثیر حوادث ناگوار یا به حداکثر رساندن امکان تحقق فرصت‌ها.

ریسک در جایی وجود دارد که احتمال سود یا زیان وجود دارد. ما معمولاً خطرات را به عنوان قرار گرفتن در معرض ضرر تصور می کنیم. به عنوان مثال، ساختمان آسیب دیده، محصولات ناقص و معیوب، نام تجاری (برند) لکه دار، هر کدام از اینها ریسکی هستند که با اجرای صحیح مدیریت ریسک می توان از آن جلوگیری کرد.

در دنیای تجارت، مدیریت ریسک فرآیند شناسایی، تجزیه و تحلیل و پذیرش عدم قطعیت در تصمیمات است. به طور معمول، مدیریت ریسک زمانی اتفاق می‌افتد که یک مدیر یا سرمایه‌گذار احتمال زیان‌ها و ریسک‌های یک سرمایه‌گذاری را تحلیل می‌کند و سعی می‌کند با توجه به اهداف سرمایه‌گذاری و تحمل ریسک، اقدامات مناسب را انجام دهد.

ریسک را می توان به دو صورت مطلق و نسبی اندازه گیری کرد. درک کامل و مناسب از اشکال مختلف ریسک می تواند به سرمایه گذاران کمک کند فرصت ها و هزینه های مرتبط با رویکردهای مختلف سرمایه گذاری را ارزیابی کنند.

انواع ریسک

به طور کلی ریسک ها به 2 دسته تقسیم می شوند:

ریسک های محض: در این ریسک ها، نتیجه مورد انتظار ضرر است. مانند خسارت ناشی از آتش سوزی، حوادث رانندگی، سرقت و غیره.

ریسک سود یا زیان: در این دسته از ریسک ها، ممکن است ضرر کنید، ممکن است به دست آورید یا وضعیت ممکن است بدون تغییر باقی بماند. سرمایه گذاری در بورس، تصمیم یک مدیر برای راه اندازی خط تولید جدید و غیره. نمونه هایی از این نوع ریسک هستند.

ساختار مدیریت ریسک چیست؟

ساختارهای مدیریت ریسک شامل برنامه ریزی، سازماندهی، بودجه بندی و کنترل هزینه است. به این ترتیب، آنها به گونه ای طراحی شده اند که بیش از نشان دادن خطرات موجود انجام دهند. یک ساختار مدیریت ریسک خوب و موثر باید قادر به محاسبه عدم قطعیت ها و پیش بینی تاثیر آنها بر کسب و کار باشد. بنابراین پذیرش یا رد ریسک ها به سطوح تحملی بستگی دارد که کسب و کار قبلاً برای خود تعیین کرده است.

اگر کسب‌وکار مدیریت ریسک را به‌عنوان یک فرآیند منظم و مستمر برای شناسایی و حل و فصل ریسک‌های بالقوه ایجاد کند، می‌توان از ساختارهای مدیریت ریسک برای حمایت از سایر سیستم‌های کاهش ریسک استفاده کرد. در چنین حالتی، کسب و کار شما از ریسک ها غافلگیر نمی شود، زیرا تمرکز بر مدیریت ریسک کاملاً فعال است.

فرآیند مدیریت ریسک

تا آنجا که می دانیم مدیریت ریسک چیست و ساختار آن چیست، در این بخش به ارائه عناصر در فرآیند مدیریت ریسک می پردازیم:

  • شناسایی روشی ریسک های مرتبط با فعالیت تجاری
  • تخمین احتمال وقوع رویدادها
  • درک چگونگی واکنش به این رویدادها
  • معرفی سیستم هایی برای مقابله با پیامدهای رویدادها
  • نظارت بر اثربخشی رویکردها و کنترل‌های مدیریت ریسک

بنابراین، مدیریت ریسک به شما کمک می کند:

  • بهبود برنامه ریزی، تصمیم گیری و اولویت بندی.
  • تخصیص منابع و بودجه به هر بخش موثرتر و کارآمدتر از قبل.
  • به حداقل رساندن تعداد خطاها
  • ارائه به موقع طرح کسب و کار خود

به یاد داشته باشید که پیروی از یک فرآیند رسمی برای اطمینان از ثبات، کارایی و اثربخشی مدیریت ریسک ضروری است.

مراحل مدیریت ریسک

مدیریت ریسک شامل 5 مرحله است که در این قسمت معرفی و تشریح می کنیم. اما توجه داشته باشید که بسته به نوع پلت فرم عملیاتی ممکن است تغییراتی در این مراحل ایجاد شود.

مرحله 1: تعیین هدف

در گام اول اهداف مهم و کلیدی کسب و کار خود را مشخص کنید. قبل از معامله، یک استراتژی تعیین کنید و از خود بپرسید: “برای رسیدن به این اهداف چقدر باید ریسک کنید؟”

مرحله 2: خطرات احتمالی را شناسایی کنید

سعی کنید تمام حوادثی که ممکن است اثرات نامطلوب و منفی داشته باشند را بیابید. در واقع مرحله شناسایی ریسک ها به این معناست که هنگام انجام معاملات باید تمام ریسک هایی را که ممکن است پیش بیاید در ذهن خود داشته باشید تا در صورت وقوع، آمادگی لازم را داشته باشید و بتوانید بر اساس آن واکنش نشان دهید. راه مناسب

مرحله 3: ارزیابی ریسک

اکنون زمان ارزیابی خطرات و شدت تأثیر آنها است. سپس باید ریسک ها را بر اساس اهمیت اولویت بندی کنید و ببینید که خطرات مورد انتظار چقدر بد و نامطلوب هستند و چقدر مایل به تحمل آن خطرات هستید؟

مرحله 4: راهکار ارائه دهید

این مرحله شامل ارائه پاسخ و راه حل برای هر نوع ریسک با توجه به درجه اهمیت آن است. به این ترتیب مشخص می شود که در صورت بروز یک رویداد نامطلوب چه اقداماتی باید انجام شود.

مرحله 5: بررسی

در نهایت، شما باید استراتژی تحقیق مدیریت ریسک را زیر نظر داشته باشید و اثربخشی آن را در واکنش به حادثه ارزیابی کنید. این مرحله مستلزم جمع آوری و تجزیه و تحلیل مداوم داده ها است.

مراحل مدیریت ریسک و انواع آن را می شناسیم. اما راه های بهبود مدیریت ریسک چیست؟ دردر بخش بعدی به شما خواهیم گفت که برای بهبود فرآیند مدیریت ریسک خود چه اقداماتی را باید انجام دهید.

راهکارهای بهبود فرآیند مدیریت ریسک

تعیین واضح مسئولیت ها

هر نقص و مشکلی در درک مسئولیت های سازمان شما، احتمال ریسک را افزایش می دهد. بنابراین بهتر است هر فرد به وظایف و مسئولیت های خود به طور کامل و دقیق آگاهی داشته باشد.

شناسایی به موقع ریسک ها

هرچه سریعتر با ریسک ها و ریسک ها مقابله کنید، مدیریت ریسک آسان تر خواهد بود. بنابراین در شروع هر پروژه، به مدیریت ریسک فکر کنید و ببینید چه شاخص های هشدار اولیه را می توانید برای هر ریسک پیدا کنید.

توصیف دقیق ریسک ها

بهتر است یک سری ریسک ها را بررسی کنیم و علت و معلول هر کدام را مشخص کنیم.

ارزیابی و اولویت بندی ریسک ها

برای ارزیابی و اولویت بندی تمام ریسک های شناخته شده باید از یک شاخص ریسک استفاده شود. به این ترتیب می توانید احتمال تاثیر و شدت آنها را نیز محاسبه کنید.

مسئولیت پذیر بودن

اگر در حین کار متوجه نقص یا مشکلی شدید، مسئولیت آن را بپذیرید و برای رفع آن از همه اعضای تیم کمک بگیرید. زیرا مدیریت ریسک زمانی بهترین نتیجه را دارد که همه نظری داشته باشند.

تهیه فهرست خطرات احتمالی

با مستندسازی ریسک‌ها، تصویر کلی بهتری از خطرات احتمالی خواهید داشت که اشتراک‌گذاری اطلاعات و پاسخ سریع‌تر را آسان‌تر می‌کند.

مثبت اندیش بودن

به یاد داشته باشید که ریسک ها می توانند مثبت باشند و فرصت هایی را برای شما فراهم کنند. پس فقط روی جنبه های منفی آنها تمرکز نکنید.

اهداف مدیریت ریسک

مدیریت و ارزیابی ریسک بهترین راه برای مبارزه با حوادث و حوادث ناخوشایند است. با ارزیابی برنامه و بررسی مشکلات و حوادث احتمالی و همچنین ارائه راه حل برای رفع آنها می توانید موفقیت پروژه را تضمین کنید.

اما مدیریت ریسک 4 هدف اصلی دارد. این اهداف عبارتند از:

خطرات احتمالی را شناسایی کنید

خطرات را کاهش دهید

ایجاد قوانین موثر و منطقی برای تصمیم گیری بهتر در مواجهه با خطرات

برنامه ریزی

چرا مدیریت ریسک بسیار مهم است؟

اهمیت مدیریت ریسک چیست؟ همانطور که گفتیم یک برنامه مدیریت ریسک قوی و موثر به کسب و کارها کمک می کند تا راه حل های مناسبی برای جلوگیری یا اصلاح ریسک ها و تهدیدات احتمالی ایجاد کنند. همچنین در صورت خطر، تاثیر آن را به حداقل برسانید. «استراتژی‌های مدیریتی متمرکز بر مدیریت ریسک» به سازمان‌ها کمک می‌کند تا در تصمیم‌گیری‌های تجاری خود اطمینان بیشتری داشته باشند و راحت‌تر به اهداف خود دست یابند. بنابراین کسب و کار شما با پیاده سازی مدیریت ریسک در سازمان و در نظر گرفتن انواع ریسک ها و حوادث احتمالی قبل از وقوع، می تواند از احتمال وقوع خطرات جلوگیری کرده و یا در صورت وقوع، آن ها را به بهترین نحو مدیریت و رفع کند.

مزایای مدیریت ریسک

اکنون با مدیریت ریسک، مراحل و ضرورت آن آشنا شده ایم. اما مزایای مدیریت ریسک چیست و استفاده از آن چه تاثیری بر فعالیت های تجاری شما دارد؟

  • مدیریت ریسک عملکرد قابل اعتماد و موثری در برابر آسیب ها و خطرات احتمالی دارد.
  • ایجاد یک محیط کاری امن و مطمئن.
  • افزایش ثبات عملیات تجاری
  • کاهش مسئولیت های قانونی کسب و کار

تصورات غلط در مورد مدیریت ریسک

اگرچه امروزه مدیریت ریسک به یک رویکرد مدیریت فرآیند کسب و کار گسترش یافته است، اما همچنان به عنوان یک پتانسیل منفی در تجارت تلقی می شود. در صورتی که مدیریت ریسک فرآیندی است که به توانایی شناخت و استفاده حداکثری از فرصت ها بستگی دارد.

با این حال، این جمله که “ریسک معمولاً با پیامدهای منفی همراه است” درست است. اما هدف از مدیریت ریسک شناسایی فرصت‌هایی برای سرمایه‌گذاری در قابلیت‌هایی است که پنهان یا کمتر آشکار شده‌اند. بنابراین می توان گفت گاهی اوقات مواجهه با ریسک برای دستیابی به عملکرد بهتر و موثرتر ضروری است.

گفتیم که مدیریت ریسک چارچوبی برای نظارت مستمر و بهینه سازی فرآیندهای کسب و کار است. بر اساس اصول بهبود و بهبود مستمر، مدیریت ریسک یک فرآیند مداوم است که فقط به همین جا ختم نمی شود. بنابراین، وقتی صحبت از مدیریت ریسک می شود، قطعاً فضایی برای بهبود فرآیند وجود دارد.

 

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
ارتباط مستقیم